Cibulové dalamánky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 1 kilogram
- mouka celozrnná 250 gramů (pšeničná)
- mouka celozrnná 250 gramů (žitná)
- kmín 1 lžíce (do těsta+na posypání)
- sůl 4 lžičky (do těsta)
- olej 10 lžic
- cibule 1 kus (nadrobno nakrájená)
- droždí 1 kostka (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžíce (přírodní)
- sůl hrubá (na posypání)
Postup přípravy
1. Do velké mísy vsypte všechnu mouku. Přidejte kmín, sůl, olej a cibuli. V jiné nádobě odměřte 1 litr vlažné vody, ve které dobře rozmíchejte droždí a cukr.
2. Tekutinu přilejte do mísy k moukám. Všechno dobře promíchejte a vypracujte tužší těsto. Nechte ho vykynout zakryté čistou utěrkou. Podle teploty místnosti to trvá 40 minut až 1 hodinu.
3. Po vykynutí lžící namočenou ve vodě nabírejte těsto, vytvarujte z něj dalamánky, posypte je kmínem a hrubozrnnou solí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Poznámka k receptu
Od paní Evy Skoumalové: „Těchto dalamánků vždycky peču opravdu hodně (z kila a půl mouky) a ty, které hned nesníme, dám zamrazit. Určitě nevadí, když se do nich přidá větší množství cibule. Zajímavou chuť tak trochu ve středomořském stylu jim také dodají nakrájené olivy. Cibuli lze před přidáním do těsta orestovat na másle.“
Načítám komentáře...