Domácí český chléb
Seznam surovin
- mouka žitná 200 gramů (celozrnná)
- pivo světlé 500 mililitrů
- ocet 1,5 lžíce
- sůl 2,5 lžičky
- kmín 1 lžíce (anýz a fenykl)
- ořechy 25 gramů
- semínka slunečnicová 25 gramů
- mouka pšeničná hrubá 4 lžíce (na podsypání)
Kvásek:
- droždí 40 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- voda 3 lžíce (vlažná)
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
Postup přípravy
1. KVÁSEK: V hrnečku (nebo rovnou v míse) promíchejte droždí s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.
2. TĚSTO: Do mísy prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek, vlažné pivo, vlažný ocet, sůl a drcený kmín a nejdřív vařečkou v míse a pak rukama na válu vypracujte tuhé těsto. Musí být hladké, lesklé a nelepivé.
3. Nechte ho v míse lehce posypané moukou a přikryté utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout. Když zdvojná- sobí svůj objem, těsto znovu vařečkou propracujte, udělejte jeden větší nebo dva menší bochníky, dejte je do ošatky (nebo do hlubší misky vysypané moukou) a nechte přikryté na teplém místě znovu kynout 1 hodinu.
4. Na dno trouby postavte hrneček s horkou vodou – ve vlhkém prostředí se chléb bude lépe péct – a rozpalte ji na 200 °C. Bochníky vyklopte na plech vysypaný moukou. Povrch potřete studenou vodou, posypte oříšky a semínky a vraťte do trouby na nejnižší rošt. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopékejte 30–50 minut, podle velikosti bochníků.
Načítám komentáře...