Domácí český chléb

Seznam surovin

Kvásek:

Těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. KVÁSEK: V hrnečku (nebo rovnou v míse) promíchejte droždí s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.

2. TĚSTO: Do mísy prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek, vlažné pivo, vlažný ocet, sůl a drcený kmín a nejdřív vařečkou v míse a pak rukama na válu vypracujte tuhé těsto. Musí být hladké, lesklé a nelepivé.

3. Nechte ho v míse lehce posypané moukou a přikryté utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout. Když zdvojná- sobí svůj objem, těsto znovu vařečkou propracujte, udělejte jeden větší nebo dva menší bochníky, dejte je do ošatky (nebo do hlubší misky vysypané moukou) a nechte přikryté na teplém místě znovu kynout 1 hodinu.

4. Na dno trouby postavte hrneček s horkou vodou – ve vlhkém prostředí se chléb bude lépe péct – a rozpalte ji na 200 °C. Bochníky vyklopte na plech vysypaný moukou. Povrch potřete studenou vodou, posypte oříšky a semínky a vraťte do trouby na nejnižší rošt. Pečte 15 minut, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopékejte 30–50 minut, podle velikosti bochníků.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...