Domácí houstičky
Seznam surovin
- mouka 500 gramů (hladká + na pomoučení válu)
- droždí 21 gramů
- cukr krupice 1 lžička
- mléko 200 mililitrů (+ 2 lžíce na potření)
- jogurt bílý 3 lžíce
- sádlo 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- bílek 1 kus (na potření)
- kmín
- sůl hrubá (na posypání)
Postup přípravy
1. Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí, posypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidejte jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vše vypracujte v hladké těsto, které nechte alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a znovu ho rukama lehce prohněťte. Z těsta uválejte váleček, který rozdělte na 8–10 dílů. Každý z nich rozdělte ještě na další 3 stejné díly. Upleťte z nich 8–10 housek a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Nechte 20 minut kynout na plechu. Nakynuté housky potřete bílkem rozšlehaným s 1–2 lžícemi mléka, posypte kmínem a solí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova 30–35 minut.
Poznámka k receptu
- Aby byly houstičky vláčné, vložte do trouby ohnivzdornou misku s vodou a nechte ji tam po celou dobu pečení.
- Ingredience na 20 houstiček, nutné počítat s 90 minutami kynutí.
Načítám komentáře...