Dýňový chléb
Seznam surovin
- pyré 150 gramů (dýňové)
- mouka chlebová 500 gramů (hladká)
- droždí 10 gramů
- sůl 15 gramů (jemná)
- mléko 220 mililitrů
- olej olivový 4 lžíce
- semínka dýňová 2 lžíce (loupaná)
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin, kromě semínek, vypracujte těsto. Je důležité, aby se těsto hnětlo dlouho, pečlivě a bylo hladké.
2. Vypracované těsto nechte v zakryté míse a na teplém místě asi 60 až 80 minut kynout.
3. Poté ho znovu zlehka propracujte. Rukama těsto promačkejte, abyste z něj vypudili vzduch, rozdělte ho na dvě poloviny, vytvarujte bochníčky a vložte nejlépe do moukou vysypaných ošatek,
kde je nechte kynout ještě 50 až 60 minut.
4. Troubu předehřejte na 230 °C. Bochníky přesuňte na plech vysypaný moukou či vyložený
pečicím papírem, poprašte je moukou a posypte semínky. Pečte chvíli zprudka, až okraje těsta
zezlátnou a mouka zhnědne. Teplotu trouby pak snižte na 160 °C a chleby ještě asi 30 minut dopékejte dozlatova.
Načítám komentáře...