Focaccia s rajčaty a rozmarýnem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 kilogram
- droždí 42 gramů
- voda 800 mililitrů (teplá)
- rajčata koktejlová 500 gramů
- rozmarýn (několik)
- sůl mořská 1 hrst (hrubozrnná)
- cukr třtinový 1 lžíce
- oregano (sušené)
- olej olivový
- sůl
Postup přípravy
1. troubu rozpalte na maximum, rajčata nakrájejte na poloviny a naskládejte na plech. Zakápněte olivovým olejem, posypejte oreganem, osolte a na každé nasypte špetku cukru. teplotu ztlumte na 120 °c, vložte plech s rajčaty, po hodině troubu vypněte a nechte v ní rajčata sušit alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.
2. Připravte si dvě velké mísy, do každé vlijte 400 ml teplé vody, rozdrobte a rozmíchejte půl kostky droždí. Postupně po částech prosejte 500 g hladké mouky do každé mísy, mouku do tekutiny vmíchávejte vidličkou, dokud nevznikne lepivé těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě minimálně půl hodiny vykynout.
3. Jakmile těsto několikanásobně zvětší svůj objem, poprašte je moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem. opět poprašte moukou a prsty roztáhněte po celé ploše plechu. Bohatě zalijte olivovým olejem a prsty do těsta udělejte prohlubně. olej pak do něj lépe pronikne. nechte kynout dalších 10–15 minut. do těsta zapracujte nasekaný rozmarýn a sušená rajčata, posypejte hrubou mořskou solí a nechte ještě pár minut odpočinout.
4. Pečte v troubě rozpálené na maximum dozlatova, tedy 30–40 minut. upečená focaccia má pak křupavou kůrku a vláčnou střídku provoněnou bylinkami a šťavnatými rajčaty
Poznámka k receptu
italský chléb je nadýchaný a křupavý zároveň, s rajčaty navíc šťavnatý
Načítám komentáře...