Housky a rohlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- sádlo 50 gramů (nebo máslo či margarín)
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
- vejce 1 kus (rozšlehané s trochou mléka, na potření)
- kmín (na posypání)
- mák (na posypání)
- semínka sezamová (na posypání)
- sůl hrubá (na posypání)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme v 1 dl vlažného mléka, přidáme cukr a 3 lžíce mouky a necháme na teplém místě asi 20 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejeme zbylou mouku, vmícháme sůl, přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka rozmíchaného se žloutkem a rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto přeložíme na pomoučený vál. Chceme-li péct rohlíky, rozválíme těsto na obdélníkový plát silný asi 1 cm a široký 15 cm, nakrájíme ho na trojúhelníky, stočíme je od širší strany směrem ke špičce do rohlíků a ohneme je do pokovy. Housky splétáme ze tří válečků těsta, které na obou koncích k sobě dobře přitiskneme.
Rohlíky i housky přeložíme na vymazaný plech, necháme znovu vykynout, pak je potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, posypeme kmínem, mákem, sezamem nebo jen hrubou solí a upečeme dozlatova při 185 °C.
Načítám komentáře...