Houstičky pro přátele
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 370 gramů (dvounulka)
- droždí sušené 1 balíček
- cukr moučkový 50 gramů
- sůl 1 lžička
- mléko 100 mililitrů (vlažné)
- vejce 3 kusy
- máslo 180 gramů (změklé)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (+ 1 lžíce mléka, na potření)
- mák (nebo sezamová semínka nebo hrubá sůl, na posypání)
Na hermelínovou pomazánku:
- sýr s bílou plísní 2 balení (Hermelín, Camembert, nebo Encián)
- majonéza 100 gramů
- šunka 70 gramů
- cibule 1 kus (střední)
- okurky kyselé 50 gramů
- česnek 1 stroužek
- paprika (mletá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s droždím, moučkovým cukrem a solí, přilijeme mléko a rozšlehaná vejce. Pak vešleháme kousky změklého másla a mícháme asi 5 minut, až vznikne hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 4 - 5 hodin.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a nakrájíme na stejné díly. Každý ještě rozdělíme na tři díly a vytvarujeme je do válečků, které spleteme do copu a na koncích k sobě přitiskneme.
Housky přeložíme na plech s papírem na pečení, necháme ještě 2 hodiny kynout, pak je potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme mákem, sezamovými semínky nebo hrubou solí. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut dozlatova.
K houstičkám podáváme hermelínovou pomazánku: Hermelíny nastrouháme nahrubo, přidáme majonézu, na nudličky nakrájenou šunku, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané okurky a prolisovaný česnek, dochutíme mletou paprikou, pepřem a solí a promícháme.
Poznámka k receptu
Zadělané těsto můžete přes noc uložit do chladničky.
Načítám komentáře...