Kovářský „trhancový“ chléb s vlašskými ořechy
Seznam surovin
- mouka celozrnná 250 gramů (žitná)
- máslo 25 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- kmín 2 lžíce
- fenykl 2 lžíce
- sůl 1 lžíce
- káva 1 lžička (pražená, mletá)
- ocet vinný 2 lžíce (bílý)
- ořechy vlašské 100 gramů
- cukr krupice 1 lžíce
- podmáslí 250 mililitrů
- voda 50 mililitrů (vlažná)
Postup přípravy
1. Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout na teplé místo. Poté ještě mírně ručně propracujte na pomoučené pracovní ploše.
2. Těsto rozdělte na 10 dílů. Skládejte je těsně vedle sebe do chlebové ošatky vysypané
moukou tak, abyste ji celou zaplnili. Pak nechte v ošatce kynout dalších asi 45 minut,
až vzniklý bochník dostane hezký tvar.
3. Bochník vyklopte z ošatky a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 40 až 50 minut.
Chléb by měl získat tmavší načernalou barvu. Po upečení se bude snadno trhat na díly
podle původních kousků těsta.
Načítám komentáře...