Ořechový chléb v plecháčku
Seznam surovin
- droždí 30 gramů
- voda 250 mililitrů (vlažná)
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- semínka slunečnicová 100 gramů
- ořechy vlašské 200 gramů
- sůl 1 lžička
- tuk (na vymazání plecháčků)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme mouku, slunečnicová semínka, nasekané vlašské ořechy a sůl a vypracujeme pevné nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém mistě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Čtyři plechové hrnkyvymažeme tukem, naplníme je připraveným těstem asi do dvou třetin a těsto necháme znovu asi 30 minut vykynout.
Pak plecháčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut.
Poznámka k receptu
Těsto můžete upéct i v čistých hliněných květináčích. Každý vymažte, na dno položte kolečko vystřižené z papíru na pečení a květináče nechte zahřát 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Teprve pak je naplňte těstem.
K ořechovému chlebu můžete připravit ředkvičkovou pomazánku: Vezměte svazek ředkviček a důkladně je očištěte pod tekoucí vodou. Dvě ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a odložte stranou, ostatní nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky. Trochu je osolte, nechte chvíli stát v sítu a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu. V misce utřete 200 g lučiny s 50 g rostlinného nízkotučného másla, 50 g pomazánkového másla a 2 lžícemi bílého jogurtu. Vmíchejte nastrouhané ředkvičky, pomazánku ochuťte solí a pepřem, posypte nasucho opraženými piniovými semínky a ozdobte odloženými plátky ředkviček.
Načítám komentáře...