Piadina I
Seznam surovin
Na placky:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- sůl 5 gramů
- jedlá soda 2 gramy
- sádlo 70 gramů (změklé vepřové)
- voda 250 mililitrů (nebo mléko pokojové teploty)
Náplň:
- šunka pršut 8 plátků
- salám 8 plátků (Coppa)
- Mortadella 4 plátky (velké)
- sýr měkký 8 plátků (Robiola)
- rukola 4 hrsti
Postup přípravy
1. Mouku přesypte na vál, uprostřed udělejte důlek, do něj přidejte sůl, sodu a sádlo. Postupně přilévejte vodu (nemusíte spotřebovat všechnu) a vypracujte vláčné, elastické těsto. Hněťte asi 5 minut, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Zabalené do fólie nechte 30 minut odpočívat.
2. Pak těsto rozdělte na 4 stejné díly a z každého vyválejte opravdu tenkou placku. Na tálu nebo velké pánvi placky postupně opečte. Nejprve 2 - 3 minuty z jedné strany, přičemž udělejte do placky několik vpichů vidličkou, pak obraťte a dopečte další 2 - 3 minuty.
3. Teplé piadini přehněte a naplňte prosciuttem, salámem Coppa, mortadellou, robiolou a rukolou.
Poznámka k receptu
Asi nejtypičtější místní „merenda“ - na tálu pečené chlebové placky zadělávané sádlem. Ještě teplé se přehýbají na polovinu a plní. Na vás zůstává jediné: pochutnat si a tak trochu u toho rozkládat rukama.
Načítám komentáře...