Tmavý chléb s olivami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mouka žitná 80 gramů
- olivy černé 2 lžíce (nasekané, nebo pasta z černých oliv - tapenada)
- voda 1,7 decilitru (teplá)
- droždí 10 gramů
- olej olivový 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
Postup přípravy
V míse promícháme obě mouky, přidáme rozdrobené droždí, přilijeme teplou vodu (asi 37 °C) rozmíchanou se solí a olivový olej, dobře propracujeme a těsto necháme asi 45 minut kynout na teplém místě.
Pak z těsta oddělíme třetinu, do zbylé větší části zapracujeme polovinu oliv a rozválíme ji na pomoučeném válu na podlouhlý bochník. Těsto bez oliv rozválíme na plát silný asi 3 mm, jeho střed potřeme lehce vodou, posypeme zbylými olivami, na ně položíme bochník a zabalíme ho do těsta.
Chléb položíme spojem dolů na vymazaný plech, podélně ho nožem lehce nařízneme a necháme ještě asi 25 minut kynout. Pak chléb vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Načítám komentáře...