Petrželový krém se ztraceným vejcem
Seznam surovin
- petržel kořenová 500 gramů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- brambory 2 kusy
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- vývar kuřecí 1,2 litru
- petržel hladkolistá 2 hrsti
- vejce 4 kusy
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- máslo 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, brambory a petržel na kousky. V hrnci rozpalte máslo a orestujte cibuli a česnek. Po chvíli přidejte brambory a petržel. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne. Mělo by to trvat asi 20 minut. Pak obsah hrnce rozmixujte dohladka a vmíchejte smetanu. Nechte ještě krátce prohřát.
2. Hladkolistou petržel rozmixujte s olejem. V dalším hrnci přiveďte k varu vodu s octem a stáhněte plamen, aby se bublinky varu držely u dna. Vejce vyklepněte do misky nebo naběračky, lžící zamíchejte vodu, aby vytvořila mírný vír, a opatrně do něj vejce vlijte – bílek se začne srážet a obalovat kolem žloutku. Vařte 4 minuty, pak vejce vylovte a stejně připravte ta zbylá. Polévku rozdělte do talířů, do každého přidejte vejce a zakápněte petrželovým olejem. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Petrželový krém v sobě nese první tóny podzimu. V chladnějším dni dokáže zahřát a má moc utěšit smutek z toho, že prázdniny jsou nenávratně pryč.
Načítám komentáře...