„Skotská“ vejce ve falafelu I
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- vejce 1 kus (na falafel)
- česnek 1 stroužek
- olej olivový 1 lžíce
- kmín římský 1/2 lžičky
- koriandr 1/2 lžičky (mletý)
- cizrna 200 gramů (sterilovaná)
- sezamová pasta Tahini 1 lžíce
- pečivo 100 gramů (celozrnné)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (+ na poprášení)
- sůl
- pepř
- semínka sezamová 2 lžíce
- strouhanka (na obalení)
- olej slunečnicový (na smažení)
Postup přípravy
1. Do kastrůlku se studenou vodou vložte 4 vejce, přiveďte je k varu a vařte 4 minuty. Rychle zchlaďte a oloupejte.
2. Na olivovém oleji orestujte do nazlátlé barvy nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte koření a ještě chvíli restujte, aby se koření rozvonělo. Přendejte do mixéru nebo food processoru, rozmixujte dohladka, přidejte scezenou cizrnu, pastu tahini, lístky koriandru a vše rozmixujte.
3. Do velké mísy nasypte na drobky rozmixované celozrnné pečivo, mouku, 1 vejce, promíchejte a přidejte rozmixovanou směs z food processoru. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně zpracujte v kompaktní hmotu.
4. Zchladlá vejce lehce poprašte moukou. Cizrnovou směs rozdělte na 4 díly a obalte jednotlivá vejce. Nejlépe to půjde, když uděláte ze směsi placku, doprostřed položíte vejce a v dlani kolem něj placku zavinete. Obal vejce by měl být kompaktní, bez děr a trhlin. Takto připravená vejce obalte ve směsi strouhanky a sezamových semínek.
5. Vejce smažte v rozpáleném oleji tak, aby byla celá ponořená, během smažení je otáčejte, dozlatova budou asi za 2 minuty. Hotová uložte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
Poznámka k receptu
Tradiční skotská vejce se obalují mletým masem, zkusili jsme to trochu jinak a obalili je ve směsi z cizrny, z níž se připravuje falafel. Tahle kombinace nás nadchla natolik, že nedovedeme s jistotou říci, jestli jsou vejce lepší studená, teplá, k večeři, či k snídani. Navíc s nimi uděláte radost vegetariánovi i zapřisáhlému masožravci.
Načítám komentáře...