Vejce Benedikt
Seznam surovin
Na briošky:
- vejce 4 kusy
- ocet 1 lžíce
- voda 1,5 litru
- šunka vepřová 200 gramů (od kosti)
- máslo 2 lžíce (na opečení housky a šunky)
- houska 2 kusy (kaiserka rozkrojená na polovinu)
- pažitka 1 hrst
Na holandskou omáčku:
- máslo 125 gramů
- žloutek 2 kusy
- ocet vinný 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka (čerstvě mletý)
- voda 1 lžíce (ledová)
- šťáva citronová 1 lžička
Postup přípravy
1. Začněte přípravou omáčky: rozpusťte máslo, z povrchu seberte vysráženou bílkovinu, máslo pak udržujte teplé. Do skleněné či kovové misky dejte žloutky, přidejte ocet, špetku soli a ledovou vodu. Prošlehejte a položte na kastrůlek s vodou těsně pod bodem varu. Směs šlehejte do zhoustnutí, trvá to asi 4 minuty.
2. Misku sundejte z vodní lázně a pomalu pramínkem přilévejte rozpuštěné máslo, dokud všechno nespotřebujete. Pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, rozřeďte ji pár kapkami vody.
Dochuťte citronovou šťávou a trochou čerstvě mletého pepře a do podávání ji udržujte v teple.
3. V širokém kastrolu přiveďte k varu vodu s octem a ihned stáhněte na minimum. Vejce rozklepněte do malé misky. Lžící vytvořte v kastrolu lehký vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Bílek začne pomalu obalovat žloutek a tuhnout. Vařte 4 minuty, v polovině doby varu opatrně vejce otočte. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
4. Housky rozkrojte na půl a opečte je řeznou stranou na másle spolu s plátky šunky. Na opečené pečivo položte šunku, na ni vejce a vše přelijte teplou holandskou omáčkou. Ozdobte pažitkou a ihned podávejte.
Načítám komentáře...