Vejce Florentina
Seznam surovin
Na vejce:
- vejce 4 kusy
- losos uzený 150 gramů
- špenát baby 250 gramů
- ciabatta 4 kusy
- ocet vinný 2 lžíce (bílý)
- olej olivový
Na omáčku:
- máslo 125 gramů
- žloutek 2 kusy
- ocet vinný 1/2 lžičky (bílý)
- šťáva citronová
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte omáčku: máslo rozpusťte, z povrchu seberte vysráženou bílkovinu a udržujte je teplé. Do misky vhodné na vodní lázeň dejte žloutky, ocet, špetku soli a lžíci ledové vody, lehce prošlehejte a misku vložte na rendlík s vroucí vodou. Směs v misce šlehejte, dokud nezhoustne, trvá to asi 4 minuty. Sejměte ji z vodní lázně a opatrně zašlehejte připravené rozpuštěné máslo. Dochuťte citronovou šťávou a pepřem. Do podávání udržujte omáčku teplou.
2. V hrnci přiveďte k varu vodu, vlijte do ní ocet a stáhněte plamen na minimum. Vejce po jednom rozklepněte do mělké misky nebo naběračky. Lžící vytvořte ve vodě mírný vír a vejce opatrně vyklopte doprostřed. Vařte 4 minuty a pak vejce vyjměte děrovanou naběračkou.
3. Rozřízněte ciabatty, spodní části zakápněte olivovým olejem a opečte na pánvi. Na každý kousek dejte listy špenátu, plátek lososa, ztracené vejce a vše přelijte holandskou omáčkou.
Poznámka k receptu
Ztracené vejce s holandskou omáčkou, čerstvým špenátem a uzeným lososem je geniální snídaňové combo. V letenské kavárně The Farm vám je udělají klidně i k večeři.
Načítám komentáře...