Zastřená vejce s přelivem
Seznam surovin
- petržel hladkolistá 2 lžíce (nasekaná nadrobno)
- vejce 4 kusy
- chléb toastový 4 plátky
- paprika červená 1/2 kusu
- paprika žlutá 1/2 kusu
- šunka 2 plátky
- ocet 2 lžíce
- olivy černé 50 gramů (bez pecek)
Na dresink:
- smetana zakysaná 1 decilitr
- česnek 1 stroužek
- paprika chilli 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
- majonéza 1 decilitr
Postup přípravy
Majonézu promícháme se zakysanou smetanou, česnekem nakrájeným na plátky a chilli papričkou nakrájenou na nudličky. Směs osolíme a opepříme. Ze šunky vykrojíme čtyři kolečka o průměru 7 cm a zbylou nakrájíme najemno a přidáme do dresinku.
V kastrolu přivedeme vodu k varu, osolíme ji, přilijeme ocet a zvolna vaříme. Vejce jednotlivě vyklepneme do naběračky a každé opatrně vlijeme do horké vody. Bílek přetáhneme vidličkou přes žloutek, necháme srazit a vaříme asi 5 minut.
Papriky nakrájíme na kolečka. Z toastového chleba vykrájíme formičkou kolečka o průměru 7 cm a opečeme je nasucho na pánvi z obou stran. Na každý toast položíme několik koleček papriky, kolečko šunky a navrch jedno zastřené vejce. Přes vejce přelijeme dresink a vše posypeme kousky nakrájených oliv a nakrájenou petrželkou.
Poznámka k receptu
Zastřená vejce vařte velmi pozvolna. Prudce bublající voda by totiž mohla vajíčka roztrhat.
Načítám komentáře...