CHLEBOVÝ VĚNEC SE SÝREM A BRUSINKAMI
Seznam surovin
- sýr Camembert 1 kus
- klikva 2 hrsti (čerstvá americká brusinka)
- med 2 lžíce
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- podmáslí 230 gramů
- máslo 60 gramů
- vejce 1 kus (+ na potření)
- droždí sušené 2 lžičky
- med 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
1. Připravte těsto: máslo rozehřejte a nechte zchladnout. V míse smíchejte mouku, droždí, vejce, med a podmáslí, přidejte zchladlé máslo a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte sůl. Vypracujte, hladké, nelepivé těsto a nechte 30–60 minut kynout.
2. Plech vyložte pečicím papírem. Pokud máte kvalitní zralý sýr, položte na plech dřevěnou krabičku, ve které se prodává (nebo žáruvzdornou misku podobné velikosti). Máte-li sýr spíše méně zralý, dejte ho rovnou na plech, bude se péct od začátku.
3. Vykynuté těsto znovu propracujte, odkrajujte z něj kousky a tvarujte kuličky. Ty skládejte kolem sýra nebo prázdné krabičky. Měly by vyjít dvě řady menších a větších bochánků. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut, aby bochánky zezlátly. Zralý sýr stačí přidat v posledních 5 minutách, rozpustí se téměř okamžitě.
4. Než se věnec upeče, rozpalte pánev, vsypte na ni brusinky, zalijte medem a krátce zprudka opečte. Hotový věnec posypte brusinkami a podávejte s rozpuštěným sýrem.
Poznámka k receptu
Efektní věnec vypadá slavnostně, stejně jako ostatní jídla ale nevyžaduje příbor. Umístěte ho někam, kde je dost místa, ručíme za to, že se u něj budou srocovat davy.
1 plech
Načítám komentáře...