Domácí mozzarella
Postup přípravy
1. V mléce rozpusťte kyselinu citronovou a směs zahřejte na 38 °C. Odstavte z plamene a přidejte syřidlo. Zamíchejte a nechte oddělit sražené mléko a syrovátku. Tento proces bude trvat přibližně 20 minut.
2. Potom opět ohřejte a vařte asi 10 minut, až se tekutina vysráží do hrudek. Stále míchejte, ať se mléko nepřipálí.
3. Přelijte přes cedník (syrovátku uchovejte). Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod bod varu (na asi 90 °C). Cedník ponořte do hrnce tak, aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě, a nechte ho tam asi 5 minut.
4. Jakmile směs dosáhne teploty 60 °C, vytáhněte ji z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte podobně jako kynuté těsto a vypracujte z ní jeden nebo více bochánků.
5. Skladujte je v lednici v roztoku, který si připravíte z uchované syrovátky, 250 ml vody a soli, ne déle než týden.
Více informací o syřidle najdete na www.milcom-as.cz
Poznámka k receptu
Tento čerstvý sýr je výsledkem trochu sofistikovanější mléčné magie. Přesto se jeho přípravy nebojte. Výsledek vás překvapí víc než příjemně!
Je zapotřebí 0.5 lžičky syřidla, najdete ho www.milcom-as.cz
Načítám komentáře...