Krakonošova pomazánka
Seznam surovin
- olomoucké tvarůžky 2 balíčky
- máslo 125 gramů
- cibule 1 kus (nejlépe naťová)
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- paprika pálivá 1 špetka (mletá)
- sůl
- pažitka (nakrájená, na posypání)
Postup přípravy
Olomoucké tvarůžky rozmačkáme vidličkou (pokud jsou dostatečně měkké) nebo je nakrájíme na menší kousky a umeleme nebo rozsekáme v mixéru. Vložíme je do misky a přidáme změklé máslo a oloupanou cibuli nasekanou nadrobno. Vše poprášíme mletou sladkou a pálivou paprikou a důkladně promícháme. Je-li potřeba, pomazánku ještě osolíme.
Podáváme ji na lehce opečených plátcích celozrnné bagety nebo na krajících čerstvého chleba a posypanou jemně nakrájenou pažitkou.
Poznámka k receptu
Olomoucké tvarůžky patří mezi zrající sýry, které mají kromě jedinečné chuti i výrazné aroma a nejlepší jsou v úpravě za studena. Mezi české lahůdky patří i pivní sýr, z kterého si snadno připravíte skvělou pomazánku k pivu. Rozmačkejte jeden balíček sýru (90 g) vidličkou, zalijte 2 dl piva, přidejte malou nasekanou cibuli, trochu pepře a mleté papriky a dobře promíchejte.
Načítám komentáře...