Parenica s parmskou šunkou
Seznam surovin
- sýr ovčí 2 balíčky (uzený, Parenica)
- šunka parmská 100 gramů (tenké plátky)
- pažitka 1 svazek (lze použít i čerstvé lístky rokety)
- máslo pomazánkové (na potření)
Postup přípravy
Uzený sýr včas vyjmeme z chladničky a necháme ho ležet při pokojové teplotě, aby trochu změknul.
Pak každý balíček sýru opatrně rozvineme na plát a po celém povrchu ho potřeme tenkou vrstvou pomazánkového másla. Takto potřený plát posypeme nasekanou čerstvou pažitkou (nebo opranými a osušenými lístky rokety) a poklademe ho tenkými plátky parmské šunky. Sýrový plát opět opatrně svineme do rolády, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme rozležet v chladu.
Před podáváním roládu opatrně zbavíme fólie a nakrájíme ostrým nožem na plátky silné asi 0,5 cm. Podáváme je s bílým pečivem nebo čerstvým chlebem a dobrým vínem.
Poznámka k receptu
Parenica, tedy uzený ovčí pařený sýr pochází sice ze Slovenska, ale u nás již zcela zdomácněl. Vynikající je samotná, jen s kyselými okurkami nebo jinou nakládanou zeleninou (například kozími rohy), doplněná dobrým čerstvým chlebem.
Načítám komentáře...