Sýrové fondue I
Seznam surovin
- sýr tvrdý 500 gramů (Gruyere)
- sýr polotvrdý 250 gramů (Emmentaler)
- víno bílé 250 mililitrů
- česnek 1 stroužek
- třešňový likér 1 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1,5 lžíce
- sůl
- pepř černý (mletý)
K namáčení:
- bageta 2 kusy
- hroznové víno 1 kus (hrozen (modré))
- brokolice 1 kus
- mrkev 4 kusy
Postup přípravy
1. Brokolici rozeberte na růžičky, mrkev nakrájejte na kolečka. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vsypte zeleninu. Vařte asi 3 minuty, pak ji slijte a propláchněte ledovou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Z hroznu otrhejte kuličky vína, bagetu nakrájejte a všechny suroviny připravte do mističek na stůl.
2. Připravte fondue: oba sýry nastrouhejte na jemno a promíchejte se škrobem. Vsypte je do dostatečně velkého hrnce, přidejte víno a prolisovaný česnek a pomalu přiveďte k varu. Občas směs promíchejte, aby se všechen sýr rozpustil, mělo by to trvat asi 5 - 10 minut. Nakonec vmíchejte třešňovici, bílý pepř, případně sůl, a stáhněte z plotny. Sýr přelijte do nádoby na fondue nebo do obyčejné misky a hned neste na stůl.
Poznámka k receptu
Variant klasického sýrového fondue existuje nepřeberné množství. Nám se zamlouvá ta s aromatickým sýrem Gruyère a jemnějším emmentalerem, přihodit ale můžete i appenzeller. Tajným tipem je lžíce třešňovice. Povýší fondue do nebe.
Načítám komentáře...