Vinné hrušky s krémovou gorgonzolou
Seznam surovin
- hrušky 4 kusy (polotuhé)
- sýr s modrou plísní 200 gramů (Gorgonzola, nebo Niva)
- sýr krémový 1 balení (Almette)
- víno červené 6 decilitrů (polosuché)
- cukr krupice 100 gramů
- moučka škrobová 1,5 lžičky
- badyán 3 kusy
- skořice 2 kusy (svitky)
- ořechy vlašské (na ozdobení)
Postup přípravy
Omyté hrušky rozkrojíme podélně na půlky a lžičkou opatrně vykrojíme jádřinec tak, abychom vytvořili malý důlek. Do vyššího hrnce nebo kastrolu nalijeme víno, přidáme cukr, skořici a badyán a přivedeme k varu. Vložíme půlky hrušek a povaříme je 2 minuty. Pak je odstavíme z ohně a necháme vychladnout nejlépe do druhého dne (hrušky musí zůstat stále potopené).
Hrušky scedíme a v trošce slitého ochuceného vína rozmícháme škrobovou moučku. Zbylé víno přivedeme k varu, vmícháme do něj rozmíchaný škrob, krátce povaříme do zhoustnutí a necháme vychladit.
Gorgonzolu rozdrobíme a rozmícháme v misce s krémovým sýrem. Touto směsí naplníme odkapané hrušky, každou ozdobíme ořechy a rozdělíme je na dezertní talířky. Podlijeme je trochou vychlazené vinné omáčky a podáváme s čerstvě upečenou křupavou bagetou a dobrým sladším vínem.
Poznámka k receptu
Italský sýr s modrou plísní Gorgonzola lze nahradit francouzským rokfórem nebo českou nivou. U nás vyráběný krémový sýr Almette má jemnou smetanovou chuť, která trochu připomíná lučinu.
Načítám komentáře...