Žemle scones
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 225 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- rostlinný tuk 50 gramů
- cukr krupice 40 gramů
- rozinky 40 gramů
- vejce 1/2 kusu
- mléko 100 mililitrů
- zavařenina
- smetana na šlehání (dohusta ušlehaná smetana či mascarpone)
Postup přípravy
1. Prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte cukr a rozinky a do směsi rozdrobte tuk. Mléko promíchejte s vejcem a vlijte do důlku v moučné směsi (trochu tekutiny si nechte stranou na potření žemlí).
2. Těsto jen zlehka promíchejte a vyválejte na placku o výšce asi 2 cm.
3. Pomocí tvořítka z ní vykrajujte koláčky o průměru 6 cm, potřete je zbylým mlékem s vejci a v Remosce pečte 15 až 20 minut do světle zlaté barvy. Ještě teplé žemle rozkrojte a naplňte zavařeninou a smetanou. Jsou skvělé k čaji.
Poznámka k receptu
Tyto křehké žemličky jsou ve Velké Británii tradičním doprovodem k čaji o páté.
Načítám komentáře...