Artyčok po židovsku s bylinkovou salsou

Seznam surovin

Na artyčoky:

Bylinková salsa:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte salsu: bylinky, kapary a ančovičky nasekejte nadrobno, knäckebrot rozdrťte na drobky, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí na hutnou kašovitou omáčku. Podle potřeby opepřete, dosolit nebude třeba, o to už se postaraly ančovičky. Salsu nechte odležet v lednici.

2. Očistěte artyčoky: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně se kolem dokola zbavujte jednotlivých listů, obětovat jich budete muset minimálně třetinu. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Pak velkým ostrým no- žem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Celý artyčok potřete rozpůleným citronem, aby nezačal tmavnout, a dejte do mísy se studenou vodou a pokrájenou druhou půlkou citronu.

3. Ve chvíli, kdy budete mít očistěné všechny artyčoky, rozehřejte olej v hlubší pánvi (budete ho potřebovat tolik, aby byly artyčoky takřka celé ponořené). Artyčoky důkladně osušte a vložte do rozpáleného oleje. Smažte je tak dlouho, dokud konce lístků nezezlátnou. Bude to trvat v závislosti na velikosti zeleniny asi 10–20 minut. Během smažení artyčoky několikrát otočte, aby se opekly rovnoměrně. Zbylý olej odsajte papírovými utěrkami a artyčoky posypte vločkovou solí.

4. Servírujte s bylinkovou salsou, do které se namáčejí jednotlivé lístky, ty se odlamují rukou, jí se z nich jen spodní, dužnatá část. Až sníte všechny lístky, zbavte se „chlupatého“ středu a snězte srdce artyčoku, které se ukrývá pod ním. Je to to nejlepší.

Poznámka k receptu

Takhle se připravovaly artyčoky už před staletími v benátském židovském ghettu. Na první kuchařské rande s artyčokem je to ideální recept. Chuťově bohatá bylinková salsa je pak to nejlepší garde.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...