Brokolicové špalíčky s medovou hořčicí
Seznam surovin
- brokolice 1 kus
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- sýr Čedar 60 gramů
- strouhanka 3 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej olivový (na zakápnutí)
- majonéza 100 gramů
- hořčice dijonská 2 lžíce
- med 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brokolici rozeberte na růžičky, stonek nakrájejte na kousky (pokud je brokolice starší a stonek tuhý, oloupejte vrchní vrstvu) a blanšírujte – vhoďte do vroucí vody, vařte 3 minuty, následně zchlaďte v ledové vodě a osušte.
2. Brokolici nasekejte na drobné kousky nebo rozmixujte a smíchejte s vejcem, strouhankou, nastrouhaným čedarem, solí, pepřem a nadrobno nasekanou cibulí a petrželkou. Vypracujte nelepivou směs (případně přidejte ještě trochu strouhanky), vytvořte z ní váleček a nakrájejte na špalíčky.
3. Špalíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte na 200°C asi 20–25 minut, aby lehce zezlátly. Než se upečou, smíchejte majonézu, hořčici a med, podle chuti osolte, opepřete a podávejte ke špalíčkům.
Poznámka k receptu
Brokolicové špalíčky jsou skvělý předkrm, zazáří ale i jako příloha k masu. Pokud toužíte po výraznější chuti, nahraďte jemný čedar výraznějším sýrem Gruyère nebo oblíbeným kouskem s modrou plísní.
Načítám komentáře...