Caponata
Seznam surovin
- lilek 2 kusy (velký)
- olej olivový 8 lžic
- cibule červená 3 kusy
- kapary 2 lžíce
- olivy 350 gramů
- rajčatová passata 4 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce
- ocet vinný 6 lžic (bílý)
- ořechy piniové 2 lžíce
- rozinky 25 gramů
- sůl
- pepř
- petržel hladkolistá (k podávání)
Postup přípravy
1. Lilek pokrájejte na kostičky. Šest lžic oleje rozpalte ve větším hrnci se silným dnem. Asi deset minut na něm opékejte pokrájené lilky. Stále je promíchávejte, aby se pokud možno rovnoměrně obalily olejem, všechny zezlátly a krásně se rozvoněly. Lilky vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
2. Do hrnce vlijte zbytek oleje, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a 3 minuty ji restujte. Přisypte kapary, olivy pokrájené na půlky a po dvou minutách passatu rozmíchanou asi ve 12 lžicích vody. Promíchejte, ochuťte cukrem, octem a do hrnce vraťte lilky. Opět promíchejte, přidejte pinie a rozinky a duste 15 - 20 minut. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené hladkolistou petrželkou.
Poznámka k receptu
Pokud vydržíte, dejte si caponatu pěkně odleželou až druhý den. Myslím, že budete v ráji. Mně se to nikdy nepodařilo - sníme ji, sotva je hotová.
Načítám komentáře...