LILEK S PODMÁSLÍM A GRANÁTOVÝM JABLKEM
Seznam surovin
- lilek 2 kusy (velký)
- granátové jablko 1 kus
- koření 1 lžička (za’atar )
- mateřídouška citronová 1/2 lžičky
- olej olivový 80 mililitrů
- sůl (maldonská)
- pepř
Omáčka:
- podmáslí 140 mililitrů
- jogurt 100 gramů (řecký)
- česnek 1 stroužek
- olej olivový 1,5 lžíce (+ na pokapání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky i se stopkami podélně rozpulte a ostrým nožem nařízněte dužinu do mřížky, aniž porušíte slupku. Položte je na plech a potírejte olejem tak dlouho, dokud ho dužina všechen nevstřebá. Posypte je mateřídouškou, osolte, opepřete a pečte 35–40 minut. Dužina by měla být měkká a zlatohnědá. Nechte lilky vychladnout.
2. Zatímco se lilky pečou, vyjměte zrníčka z granátového jablka – nejlépe to jde tak, že ho rozpůlíte, každou půlku podržíte nad miskou a vařečkou nebo válečkem poklepete na slupku. Odstraňte všechny bílé kousky dužiny. Pak smíchejte podmáslí s jogurtem a olejem, prolisujte do něj česnek a osolte. Promíchejte a nechte odležet v lednici.
3. Omáčku naneste na zchladlé lilky, posypte kořením za’atar a granátovým jablkem a ozdobte mateřídouškou. Zakápněte olejem a podávejte.
Poznámka k receptu
Ideální předkrm, který je podle Yotama zároveň elegantní i rustikální. Doplňte ho dobrým pečivem nebo pitou.
Načítám komentáře...