Lilková pasta s řeckým jogurtem
Seznam surovin
- lilek 1 kus
- sůl
- olej olivový 7 lžic
- pepř černý (mletý)
- jogurt bílý 100 gramů (řecký)
- kmín římský (mletý)
- šťáva citronová (z půlky citronu)
Na doplnění:
- brambory 400 gramů (malé)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl mořská
- rajčátka cherry 1 balení
- rukola 1 hrst
Postup přípravy
Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme a nožem do dužniny vykrojíme mřížku tak, abychom neprokrojili slupku. Dužninu osolíme a lilek necháme vypotit, abychom ho zbavili hořké šťávy. Pak lilek otřeme, položíme řezem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, pokapeme ho 4 lžícemi olivového oleje, opepříme, vložíme do trouby zapnuté na gril a pomalu ho upečeme doměkka (trvá to asi 20 minut).
Malé brambory důkladně omyjeme kartáčkem, nasypeme je na plech s papírem na pečení, pokapeme olejem, osolíme a promícháme, aby se brambory olejem dobře obalily. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut nebo i déle, dokud nejsou měkké. V polovině pečení brambůrky promícháme, aby se propekly i z druhé strany.
Z upečených lilkových půlek vydlabeme lžící dužninu a vložíme ji do mixéru. Přidáme jogurt, zbylé 3 lžíce olivového oleje, špetku kmínu a citronovou šťávu a vše rozmixujeme na hladký krém.
Lilkový krém podáváme s pečenými brambůrky a doplněný cherry rajčátky a rukolou.
Poznámka k receptu
Při vypocení položte půlky lilku řezem dolů na mřížku umístěnou nad dřezem. Lépe z nich odkape hořká šťáva.
Načítám komentáře...