PEČENÁ DÝNĚ SE SLADKÝM KOŘENÍM, LIMETOU A CHILLI PAPRIČKOU
Seznam surovin
- dýně 900 gramů (máslová)
- jogurt 100 gramů (řecký)
- limetka 2 kusy
- šťáva limetková 1 lžíce
- voda 2 lžíce
- paprička chilli zelená 1 kus
- koriandr 10 gramů (čerstvý)
- sezamová pasta Tahini 30 gramů
- kardamom 2 lžíce (tobolky)
- nové koření 1 lžička (mleté)
- olej olivový 4 lžíce
- sůl (maldonská)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 210 °C. Ostrým nožem seřízněte limety na obou koncích a okrájejte z nich kůru i bílou vrstvu pod ní. Dužiny nakrájejte podélně na čtvrtky a ty pak na tenké plátky. Dejte je do misky, zakápněte 1 lžící olivového oleje, osolte a promíchejte.
2. Dýni rozpulte a vydlabejte semínka, pak ji nakrájejte na plátky silné 1 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Tobolky kardamomu rozdrťte v hmoždíři a vyloupejte z nich semínka. Slupky vyhoďte a semínka rozdrťte nahrubo. Přidejte nové koření a zbylý olej, promíchejte a směsí dýni potřete. Osolte a pečte asi 15 minut doměkka. Nechte ji zchladnout a podle potřeby odstraňte slupku.
4. Zatímco se dýně peče, rozšlehejte v misce jogurt, tahini, limetovou šťávu, vodu a špetku soli. Hotová omáčka by měla stékat z metly, podle potřeby ji nařeďte. Vychladlé plátky dýně rozložte na servírovací misku, pokapejte omáčkou a posypte na tenké plátky nakrájenou chilli papričkou, limetou a nasekaným koriandrem.
Poznámka k receptu
Yotam doporučuje dýni podávat jako předkrm při posezení s přáteli. Dokonale dochucená s omáčkou se postará o rozproudění konverzace.
Načítám komentáře...