Profiteroly s dýňovým krémem
Seznam surovin
Odpalované těsto:
- mléko 250 mililitrů
- máslo 100 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- vejce 5 kusů
dýňový krém:
- dýně 500 gramů (hokaido)
- šalvěj 1 snítka (+ snítka k orestování - na ozdobu)
- sůl
- olej olivový (+ na orestování šalvěje)
- sýr s modrou plísní 50 gramů (ideálně Gorgonzola)
- sýr Ricotta 200 gramů
- smetana 100 mililitrů
Postup přípravy
Profiteroly: Do kastrolu vlijte mléko, přidejte máslo a špetku soli. Směs přiveďte k varu, pak stáhněte z plotny a najednou vmíchejte hladkou mouku. Jakmile se vše spojí, vraťte kastrol na plotnu a na mírném ohni tzv. odpalujte. Těsto se bude zbavovat vlhkosti. Míchejte, dokud se nezačne odlepovat od stěn a tenkou vrstvou se přichytí na dno.
Kastrol stáhněte z plotny a těsto nechte zchladnout na 60 °C, pak do těsta po jednom postupně zašlehejte všechna vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí dokonale zapracováno. Výsledná konzistence by měla být hladká, mírně lepivá a polotekutá. Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček se širokou a hladkou špičkou.
Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte malé hromádky pár centimetrů od sebe, protože pečením nabudou. Než je vložíte do trouby, mokrým prstem zahlaďte špičky a nerovnosti. Pečte 10 minut na 200 °C, pak teplotu ztlumte na 170 °C a pečte 20–30 minut dozlatova.
Dýni pečlivě umyjte, zbavte semínek, nakrájejte na kousky, dejte do pekáče, osolte, poházejte hrstí šalvějových lístků a zakápněte olivovým olejem. Pečte na 200 °C doměkka. Upečenou dýni se šalvějí nechte chvíli vychladnout, přemístěte do hlubší nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte ricottu, rozdrobený sýr, smetanu a umixujte do krémové konzistence.
V menším kastrolu nechte rozpálit olivový olej, vhoďte šalvějové lístky a krátce fritujte, stačit by měla
minuta. Vyndejte pinzetou nebo děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, aby se přebytečný olej vsákl.
Vychladlým profiterolkám odkrojte vršky asi v jedné třetině, dobře to půjde nožem se zoubky. Krém naplňte do cukrářského sáčku se širokou, kulatou špičkou. Naplňte spodní části profiterolek, na krém posaďte lístek fritované šalvěje a přiklopte odříznutým vrškem profiterolky.
Poznámka k receptu
Odolejte pokušení a během pečení profiterolek neotvírejte troubu, jinak těsto spadne.
Načítám komentáře...