RÝŽOVO-BATÁTOVÉ KULIČKY S KOKOSEM
Seznam surovin
- batáty - sladké brambory 200 gramů
- mouka rýžová 100 gramů (z lepivé rýže)
- cukr 100 gramů (palmový)
- kokos (na obalení)
- sůl
Postup přípravy
1. Batát oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte na páře doměkka. Nechte krátce zchladnout a pak ho v míse rozmač- kejte vidličkou, přidejte rýžovou mouku a prohněťte. Výsledkem by mělo být dobře tvarovatelné, nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvanáct dílů, z každého vytvarujte placku, naplňte ji trochou cukru a pečlivě zabalte.
2. Kuličky vařte 5 minut ve vroucí osolené vodě, pak je vyjměte děrovanou lžící a ihned obalte v kokosu. Podávejte teplé i studené.
Poznámka k receptu
Variace na indonéský dezert onde-onde nás zaujala jemnou chutí i minimem surovin. Zapomeňte na pandánové listy a kondenzované mléko a zkuste lehké těsto z rýžové mouky a batátu. Překvapí vás.
Abyste vše zvládli co nejrychleji, chce to hospodařit s časem lépe než při běžném vaření. Držte se našeho návodu a za hodinu můžete usednout ke stolu:
Začněte přípravou dezertu – oloupejte batát a dejte ho vařit na páru. Pokud máte místo a časový pres, můžete rovnou odvážit i rýžovou mouku a přípravit cukr a kokos.
Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Uvařte nudle bún. Až skončíte, mrkněte na batát. Pokud už bude měkký, nechte ho zchladnout.
Připravte omáčku k závitkům, dresink ke květákové rýži a marinádu na hlavní chod. Do té rovnou naložte i maso. Rozležení chutí je vítáno.
Batát by měl být v tuto chvíli hotový a ideálně i trochu zchladlý. Dejte vařit vodu a pusťte se do těsta. Pak vytvarujte kuličky, dejte je vařit a ihned obalte v kokosu.
Začněte restovat květák a zeleninu. Až přijdou hosté, můžete jim svěřit motání závitků, je to zábava. Pokud je chcete připravit sami, udělejte je teď.
Podávejte závitky, hned po nich květákovou rýži. Dejte vařit nudle k hlavnímu chodu a orestujte maso a zeleninu. Nakonec podávejte hotový dezert.
Načítám komentáře...