Tataráček z mělnického chřestu
Seznam surovin
- chřest 40 dekagramů (zelený a bílý)
- rajčata 2 kusy
- olej olivový 1 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
Na várku chřestu:
Na omáčku:
- žloutek 2 kusy
- vývar zeleninový 50 mililitrů
- pepř černý (mletý)
- sůl
- sýr 1 dekagram (Pecorino)
- máslo 1 dekagram
Postup přípravy
Bílý i zelený chřest očistíme. Spodní stonky v délce 2 cm uřízneme a od hlaviček dolů očistíme chřest škrabkou. Připravíme si várku na vaření chřestu (oloupaný citron, cukr, sůl, víno, máslo a vodu). Do vroucí várky vložíme chřest. Vaříme dle tloušťky chřestu 5 - 8 minut tak, aby byl po vyjmutí křupavý. Po vyjmutí ihned zchladíme, ideálně zasypáním ledem.
Mezitím si ve vroucí vodě spaříme krátce, cca 10 vteřin, rajčata. Zchladíme ve vodě, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Čistá rajčata spolu s chřestem nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.
Omáčka: do hrnce si dáme vařit vodu. Do nerezové misky vložíme žloutky, vývar, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a misku dáme do kastrolu s vroucí vodou. Šleháme v této vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne, pak přidáme najemno nastrouhaný sýr Pecorino, stáhneme z
vodní lázně a jemně zašleháme rozpuštěné máslo.
V hranaté či kulaté formičce na talíři vytvarujeme tataráček z chřestu, přes jednu stranu přelijeme omáčkou a dozdobíme oplatkou z chleba nebo čerstvě opečeným toastem.
Načítám komentáře...