Zelníky I
Seznam surovin
- zelí kysané 150 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- sádlo 60 gramů
- mléko 1/2 decilitru
- droždí 20 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme ho rozpustit. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a nasypeme do mísy. Přidáme prosátou hladkou mouku a rozpuštěné sádlo, osolíme, opepříme a přilijeme mléko s rozpuštěným droždím. Důkladně promícháme a těsto necháme asi 20 minut odpočinout.
Pak těsto přeložíme na vál poprášený hladkou moukou a rozválíme na plát silný asi 8 mm. Nakrájíme ho na obdélníčky nebo čtverečky, přeložíme je na plech vymazaný tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
Zelníky podáváme buď samotné nebo jako přílohu k polévkám či salátům.
Poznámka k receptu
Zelníky (nebo zelňáky) lze připravovat s kyselým nebo i čerstvým podušeným zelím, které tvoří buď nádivku nebo se přidává do těsta (jako v našem receptu). Někdy se zelníky dělají i z nekynutého těsta (podobného jako na bramboráky) a malé placičky se pak smaží na pánvi.
Načítám komentáře...