Zelníky I

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme ho rozpustit. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a nasypeme do mísy. Přidáme prosátou hladkou mouku a rozpuštěné sádlo, osolíme, opepříme a přilijeme mléko s rozpuštěným droždím. Důkladně promícháme a těsto necháme asi 20 minut odpočinout.

Pak těsto přeložíme na vál poprášený hladkou moukou a rozválíme na plát silný asi 8 mm. Nakrájíme ho na obdélníčky nebo čtverečky, přeložíme je na plech vymazaný tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.

Zelníky podáváme buď samotné nebo jako přílohu k polévkám či salátům.

Poznámka k receptu

Zelníky (nebo zelňáky) lze připravovat s kyselým nebo i čerstvým podušeným zelím, které tvoří buď nádivku nebo se přidává do těsta (jako v našem receptu). Někdy se zelníky dělají i z nekynutého těsta (podobného jako na bramboráky) a malé placičky se pak smaží na pánvi.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...