Česká Cmunda po kaplicku

Seznam surovin

Bramborák:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do velkého hrnce s vodou dejte asi na 75 minut zvolna vařit uzené maso (chutnější než libové bude vždy to mírně prorostlé). Zatímco si bude uzené ve vodě pěkně „pobrukovat“, můžete se pustit do přípravy zelí.

2. Na sádle dozlatova opečte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte nejlépe domácí kysané zelí, trochu ho podlijte vodou a nechte pod pokličkou na mírném ohni zvolna dusit, asi 35 minut. Pár minut před koncem do něj vmíchejte jemně nastrouhanou bramboru a lžičku cukru. Pokud budete mít opravdu poctivé domácí zelí, solení můžete klidně vynechat a zelí bude určitě tak akorát. Nechte ho pod pokličkou pěkně „dotáhnout“ a pusťte se do přípravy bramboráků.

3 BRAMBORÁK: Brambory nastrouhejte nahrubo, nechte je chvilku odstát a slijte z nich přebytečnou vodu. Přidejte vejce, hladkou mouku, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou cibuli, majoránku, kmín, sůl i pepř a vše důkladně promíchejte.

4. Pokud by byla směs moc hustá, můžete ji zředit trochou horkého mléka, které navíc zpomalí tendenci syrových brambor tmavnout.

5. Na rozpáleném oleji z těsta upečte 4 velké bramboráky přes celou pánev. Olejem nešetřete! Říká se, že správný bramborák má v něm plavat.

6. Uvařené uzené maso vyjměte z hrnce, zakryjte a nechte asi 10 minut odpočinout. Šťávu, kterou pustí, vraťte do vývaru, z něhož si později lze připravit chutnou polévku. Maso ostrým nožem rozdělte na 8 plátků a můžete začít servírovat.

7. Na každý bramborák dejte porci zelí se dvěma plátky uzeného masa a přehněte ho tak, aby z něj náplň trochu vykukovala.

8. Nezapomeňte dát chladit pár lahviček piva. Bude dobré na trávení, protože jde nejen o chutný, ale i o velmi sytý pokrm.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 4

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...