Gróbská husí stehna se šťouchanou dýní
Seznam surovin
Maso:
- husí maso 4 kusy (stehna)
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- kmín 3 lžíce
- sůl
- pepř
Příloha:
- dýně 1 kus (střední Hokaido)
- hořčice hrubozrnná 2 lžičky
- česnek 5 stroužků
- tymián 2 snítky
- olej olivový (na zakápnutí)
Postup přípravy
1. Stehna důkladně osolte a nechte aspoň hodinu odležet v chladu. Mezitím upečte dýni: rozpulte ji, vydlabejte vláknitou část se semínky a nakrájejte na kousky. Ty vložte spolu s tymiánem a neoloupanými stroužky česneku do pekáče, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud dýně nezměkne.
2. Jakmile je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a snižte teplotu na 160 °C. Husí stehna naskládejte do pekáče, opepřete je, posypte kmínem a podlijte vodou. Pečte je asi 2 hodiny, občas maso přelijte vypečeným sádlem. Pak z pekáče většinu sádla slijte a stehna potřete smetanou. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě 30 minut, během této doby husu pravidelně potírejte zbylou smetanou.
3. Dokončete přílohu: dýni dejte do hrnce a nechte krátce prohřát. Vymáčkněte k ní upečený česnek, otrhejte tymiánové lístky ze snítek, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte. Podávejte s husími stehny a vypečenou šťávou.
Poznámka k receptu
Gróbská husa je tradiční slovenský recept. Maso se podle něj potírá tučnou smetanou, která se postará nejen o dokonalou kůrčičku, ale i o skvělou šťávu.
Načítám komentáře...