Husí roláda
Seznam surovin
- husí maso 2 kusy (prsa, každé asi 400 g)
- kuřecí maso 200 gramů (prsa)
- máslo 200 gramů
- víno červené 4 decilitry (dobré)
- kompot brusinkový 150 gramů (hustý)
- játra 80 gramů (husí)
- slanina 50 gramů
- šunka 50 gramů (v celku)
- žampiony 50 gramů
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- rum 5 lžic
- skořice (mletá)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky velké asi 2 x 2cm a krátce je rozsekáme (nejlépe v nožovém mixéru) na jemnou hmotu. Přilijeme smetanu a rum, osolíme, opepříme, opatrně přidáme špetku skořice a ještě krátce rozmixujeme na hladkou hmotu. Žampiony očistíme a nakrájíme je spolu s husími játry a šunkou na kostičky velké 0,5 – 1 cm. Kostičky opatrně po částech vmícháme do připravené rozmixované hmoty z kuřecích prsou.
Omytá a osušená husí prsa opatrně prokrojíme (ale nedokrojíme až ke kůži) tak, abychom vytvořili co největší plát a na straně kůže zbyl ještě kousek masa. Zakryjeme je fólií a opatrně naklepeme do co největšího rozměru. Lehce je osolíme, potřeme vrstvou připravené hmoty a každý stočíme do rolády. Po celé délce ji převážeme kuchyňským provázkem, aby rolády při pečení držely tvar.
Rolády zprudka opečeme ze všech stran dozlatova v pánvi na rozehřátém oleji, vložíme je do pekáčku kůží navrch, obložíme kousky másla, zakryjeme a pečeme asi 60 minut v troubě vyhřáté na 100 °C (rolády jsou hotové, když při vpíchnutí vidličkou vytéká z masa světle růžová nebo čirá šťáva). Hotové rolády uložíme v teple.
Výpek v pekáčku zalijeme červeným vínem a brusinkovým kompotem, promícháme a svaříme na poloviční množství. Omáčku dochutíme solí a pepřem a přecedíme.
Rolády zbavíme provázku, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozdělíme je na teplé talíře a podlijeme připravenou omáčkou. Jako přílohu podáváme malé brambory upečené ve slupce a ozdobené větvičkou rozmarýnu.
Načítám komentáře...