Husí stehna konfitovaná přes noc
Seznam surovin
- husa 4 kusy (stehna)
- tymián 4 snítky
- bobkový list 2 kusy
- pepř černý 1 lžička (mletý)
- česnek 3 stroužky
- sůl 2 lžičky
- sádlo (husí, kachní nebo vepřové)
Postup přípravy
1. Česnek utřete se solí, pepřem, nasekaným tymiánem a natrhaným bobkovým listem. Vzniklou pastou potřete husí stehna, zabalte je do fólie a nechte odležet 48 hodin v lednici. 1. Česnek utřete se solí, pepřem, nasekaným tymiánem a natrhaným bobkovým listem. Vzniklou pastou potřete husí stehna, zabalte je do fólie a nechte odležet 48 hodin v lednici.
2. Večer, den před tím, než chcete husu podávat, zbavte stehna koření a otřete papírovou utěrkou. Uložte je do hrnce vhodného do trouby či hlubokého pekáče. Nádoba by měla být tak velká, aby se do ní stehna vešla, ale ne o moc větší. Na mírném ohni nechte povolit dostatečné množství sádla a stehna jím zalijte tak, aby byla zcela ponořená. Vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a jděte spát.
3. Po osmi hodinách stehna vylovte z tuku. Pracujte opatrně, maso už bude odpadávat od kosti. Stehna uložte na plech vyložený pečicím papírem, před podáváním je dejte na pár minut pod gril do trouby vyhřáté na 180 °C, maso se prohřeje a kůže se dopeče dozlatova. Podávejte s knedlíky a zelím.
Poznámka k receptu
Termín konfitování, tedy pomalé vaření v tuku při nízké teplotě, zní možná odborně, ale ve skutečnosti je to ta nejjednodušší cesta k zaručenému úspěchu, tedy dokonale měkkému husímu masu. Počítejte s tím, že budete potřebovat opravdu dost sádla, množství závisí na velikosti nádoby, v níž budete konfitovat, každopádně maso by mělo být zcela ponořené. Husa se bude koupat v sádle, zatímco vy budete spát.
Načítám komentáře...