Husí stehna se sušenými švestkami
Seznam surovin
- husí maso 4 kusy (stehna)
- cibule 1 kus (menší)
- med 2 lžíce
- pomerančová marmeláda 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Na švestky:
- švestky sušené 200 gramů (bez pecek)
- víno červené 2 decilitry
- švestková povidla 80 gramů
- cukr hnědý 1 lžíce
- pepř 1 lžička (čerstvě drcený)
- skořice (celá, kousek)
- hřebíček 5 kusů
- badyán 1 kus
- pomerančová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
Na přílohu:
- bramborové těsto 1/2 balíčku
- škvarky 100 gramů (nakrájené)
- mák 100 gramů
- mrkev 4 kusy (malá)
- šťáva pomerančová 2/3 decilitru
- cukr hnědý 1 lžíce
- olej olivový 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- olej (na pečení)
Postup přípravy
Stehna opláchneme, osušíme, potřeme směsí medu, marmelády, sójové omáčky a soli a necháme hodinu odležet. Rozložíme je do pekáčku, přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, přiklopíme a pečeme za občasného podlévání vodou při 180 °C doměkka. Pak maso odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a stehna dopečeme do tmavší zlatavé barvy.
V kastrůlku svaříme víno s cukrem, kořením a kůrou. Přidáme povidla a necháme rozvařit. Pak přidáme švestky a zvolna vaříme, dokud nezměknou. Směs nalijeme do pekáčku pod měkká stehna a necháme krátce dopéct.
Během pečení si podle návodu připravíme bramborové těsto, do kterého přidáme ještě dvě lžíce vody a nakrájené škvarky. Z těsta utvoříme placky, obalíme je v máku a v pánvi s olejem je opečeme z obou stran dozlatova.
Mrkve oloupeme, nakrájíme podélně na osminky a zprudka je opečeme na olivovém oleji. Přisypeme cukr, osolíme, podlijeme pomerančovou šťávou a dusíme doměkka. Mrkev rozdělíme na talíře, přidáme švestky s omáčkou z pekáčku, placky a na závěr pečená stehna.
Načítám komentáře...