HUSÍ STIFADO
Seznam surovin
- husa 3,5 kilogramu
- cibule šalotka 1 kilogram
- víno červené 100 mililitrů
- rajčatový protlak 2 lžíce
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 4 kuličky
- pepř černý 6 kuliček
- skořice 1 kus (celá)
- muškátový oříšek 1 špetka
- olej olivový
Postup přípravy
Husu naporcujte – vyřízněte prsa a rozkrájejte je ještě na 2–3 kusy, oddělte stehna a rozdělte je na paličky a horní stehna. Všechny kusy masa zprudka opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Naskládejte je do velkého hrnce se silným dnem a podlijte vínem a vodou, aby sahala asi do poloviny masa. Přidejte protlak a koření, přiveďte k varu a duste asi 3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne. V polovině vaření přidejte oloupané šalotky. Podávejte s opečenými plátky brambor.
Poznámka k receptu
Tenhle recept jsme objevili na Krétě, když v létě vázla dodávka hovězího. Majitel taverny ujišťoval, že stifado z drůbeže je mnohem lepší než to hovězí nebo králičí. A měl absolutní pravdu. Pomalu dušené, rozpadající se husí maso v silné šťávě nemá chybu.
Načítám komentáře...