KACHNÍ PRSA S OMÁČKOU Z ČERNÉHO RYBÍZU A DÝŇOVÝM FLANEM
Seznam surovin
- kachní maso 800 gramů (prsa s kůží)
- marmeláda 3 lžíce (z černého rybízu)
- vývar kachní 300 mililitrů
- med 2 lžíce
- máslo 1 lžička
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Dýňový flan:
- dýně 400 gramů (uvařená)
- smetana na šlehání 200 gramů
- moučka škrobová 30 gramů
- vejce 4 kusy
- mléko 50 gramů
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- muškátový oříšek 1 špetka
- skořice 1 špetka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte flan: všechny suroviny kromě másla rozmixujte dohladka. Máslem vymažte formičky a naplňte je směsí tak, aby sahala asi 0,5 cm pod okraj. Formičky dejte do pekáčku, naplňte dno vlažnou vodou (měla by sahat asi do výšky 3 cm) a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25–45 minut (podle velikosti formiček). Před podáváním nechte flan chvilku zchladnout a pak ho vyklopte.
2. V rendlíku smíchejte rybízovou marmeládu a kachní vývar, přiveďte k varu a zredukujte asi na polovinu. Pak přidejte med, osolte, opepřete a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec omáčku stáhněte z plotny a vmíchejte lžičku studeného másla, nádherně ji zjemní.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Kůži na prsou nařežte do mřížky. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na ni položte kůží dolů. Opékejte asi 3 minuty, pak prsa otočte a opékejte 3 minuty i z druhé strany. Nakonec maso dopečte ještě 6 minut v předehřáté troubě. 4. Kachní prsa podávejte s omáčkou a flanem, ozdobená nasekanou petrželkou a rybízem.
Poznámka k receptu
Flan je jako příloha velmi efektní, použitá zelenina se navíc dá měnit podle sezony. Podle Françoise je ideální kupovat celou kachnu – prsa použijete na tuhle minutku se sladce navinulou omáčkou, stehna schováte na jiné jídlo a z kostry připravíte perfektní silný vývar.
Načítám komentáře...