Paštika z husích jater
Seznam surovin
- husí vnitřnosti 200 gramů (játra)
- kuřecí maso 100 gramů (prsa)
- smetana na šlehání 1,5 decilitru
- brandy 1/4 decilitru (nebo koňak)
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- muškátový květ 1 špetka
- nové koření 1 špetka (mleté)
- sůl (asi 8 g)
- máslo (na vymazání formiček)
Postup přípravy
Kuřecí maso a husí játra zbavíme všech blan, nakrájíme na menší kostky a necháme chvíli v mrazničce vychladit. Játra vložíme do nožového mixéru a začneme mixovat. Přidáme prsa, koření, citronovou kůru a brandy (koňak) a pokračujeme v mixování. Směs osolíme a jakmile začne hmota příliš houstnout, začneme postupně přilévat smetanu.
Když se všechna vstřebá a hmota je hladká, rozdělíme ji do formiček ve tvaru kalíšků (mohou být například z varného skla) lehce vymazaných máslem. Formičky zakryjeme víčky nebo alobalem a postavíme do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme teplou vodu tak, aby sahala do tří čtvrtin výšky formiček. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 30 – 40 minut (podle velikosti a materiálu formiček).
Hotovou paštiku necháme ve formičkách vychladnout a pak ještě dobře vychladit. Podáváme ji s bílým pečivem a doplněnou kompotovanými brusinkami nebo rybízem.
Načítám komentáře...