Skvělá pečená husa
Seznam surovin
- husa 1 kus
- kmín 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar 1 hrnek (z důbků)
- sůl
Postup přípravy
1. Husu před pečením řádně očistěte od zbytků peří. Den před pečením ji vně Pečená husa
i uvnitř dobře osolte a posypte kmínem a nechte v chladu do druhého dne.
2. V den pečení jí vidličkou opatrně propíchejte kůži z boku, aby se z ní lépe vypékalo sádlo. Položte ji do pekáče prsíčky dolů (na mřížku či špejle), aby se kůže nepřipékala ke dnu.
3. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po chvíli husu podlijte malým množstvím horké vody, kastrol přiklopte a pečte ji podle velikosti (přibližně 1 hodinu na 1 kg váhy) při 160 °C. Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo a husu jím přelévejte. Asi v polovině pečení ji obraťte.
4. Až bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Kontrolujte, jestli se šťáva nepřipéká, podle potřeby přilévejte horkou vodu.
5. Pokud máte rádi více omáčky a nestačí vám vypečená šťáva a sádlo, přendejte husu do jiné nádoby, šťávu z pekáče slijte, poprašte dno moukou, do červena ji orestujte a pak zalijte malým šálkem vývaru z drobů. Od stěn pekáčku odškrabte přípečky a vše ještě asi 10 minut provařte.
Přes sítko potom šťávu přeceďte k huse a podávejte ji s lokšemi a se zelím.
Poznámka k receptu
Husa je jídlo vlastně celkem jednoduché, ovšem výsledek vypadá královsky.
Načítám komentáře...