Špikovaná husí stehna
Postup přípravy
Stehna očistíme, uděláme do nich malé zářezy a vsuneme do nich špalíčky nakrájené ze tří čtvrtin slaniny. Stehna posypeme solí smíchanou se zázvorem a necháme alespoň 2 hodiny odležet.
Do pekáčku rozložíme nakrájenou cibuli, česnek a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky, vložíme do něj stehna a pečeme zakryté asi 20 minut při 200 °C. Pak přilijeme trochu vody a pečeme přiklopené dalších 20 minut. Na závěr stehna odkryjeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou je dopečeme doměkka. Pak výpek slijeme do kastrůlku a stehna necháme přiklopená ve vypnuté troubě. Výpek vydusíme až na tuk, zaprášíme ho moukou, krátce ji opražíme, zalijeme vodou, povaříme alespoň 10 minut a omáčku nalijeme zpět do pekáče ke stehnům, aby se odpařil výpek na stěnách pekáče.
V kastrolu krátce podusíme na másle cibuli, přidáme jemné plátky česneku a krátce na to špenát nakrájený na širší nudle. Osolíme, opepříme a jakmile listy zvadnou, stáhneme z ohně.
Špenát rozdělíme na talíře, přidáme rozkrojená stehna, přelijeme šťávou a podáváme s bramborovými knedlíky.
Načítám komentáře...