Svatomartinská husa
Postup přípravy
1. Husu zvenku i zevnitř důkladně osolte, posypte kmínem a nechte v chladu odležet do druhého dne. Asi tři hodiny před pečením ji vyndejte z lednice a nechte dojít do pokojové teploty, aby v troubě neutrpěla teplotní šok.
2. Jablka a hrušky nakrájejte na klínky a odstraňte jádřinec, česnek zbavte svrchních volných slupek, ale neloupejte ho. do břišní dutiny huse dejte 2 stroužky česneku a jablek a hrušek, co se vejde (my do naší dostali asi polovinu). Zavažte jí nohy a položte ji na pekáč.
3. Přidejte zbylý česnek, Grand marnier a celé snítky rozmarýnu, podlijte vodou a přiklopte poklicí nebo zakryjte alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 130°c asi 3 hodiny, pak odstraňte poklici, přidejte zbylá jablka a hrušky a pečte ještě asi 1 hodinu. Nakonec husu potřete medem a zvyšte teplotu na 200°c, do 20 minut by se na huse měla vypéct zlatá kůrčička.
Poznámka k receptu
Odležení přes noc: dobrá zpráva je, že husa nepotřebuje téměř žádnou péči. Bez čeho se ale neobejde, je čas, aby vstřebala sůl a v klidu získala pokojovou teplotu. A nechte jí dost času na pečení. odměnou vám bude šťavnaté, měkké maso a dokonalá kůrčička.
Načítám komentáře...