Svatomartinská husa s jablky a hruškami
Seznam surovin
- husa 4 kilogramy
- jablka 3 kusy
- hrušky 3 kusy
- cibule 2 kusy
- sůl
- kmín
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
Postup přípravy
1. Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjte, osušte, osolte, posypte kmínem a nechte do druhého dne uležet.
2. Troubu předehřejte na 140 °C, dno velkého pekáče poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí. Do husy vložte 1 celé jablko, položte ji na cibuli, podlijte trochou vody a pečte 5–6 hodin, dokud není měkká.
3. Husu pravidelně přelévejte šťávou. Jakmile se z ní vyškvaří sádlo a oddělí se od šťávy, odeberte je, ať se nepřepaluje.
4. Po dvou hodinách vložte do pekáče čtvrtky zbylých vykrájených jablek, na poslední půlhodinku přidejte i celé hrušky. Teplotu zvyšte na 200 °C, aby se kůrka vypekla dozlatova.
5. Jakmile je husa hotová, nechte ji v teple odležet. Šťávu přeceďte do větší pánve a vypečte tuk. Pak šťávu zaprašte moukou a vymíchejte dozlatova. Zalijte vývarem a vařte 20 minut. Husu zatím naporcujte. Podávejte ji přelitou šťávou s knedlíky nebo lokšemi a zelím.
Poznámka k receptu
Recept na husu je jednoduchý - ráno si přivstaňte, vložte ji do trouby vyhřáté na nízkou teplotu a nechte svému osudu. Maximálně ji občas přelijte vypečenou šťávou. Tu ještě zdokonalíte, pokud do pekáče přidáte jablka a hrušky, šťáva bude sladká a hustá.
Načítám komentáře...