Svatomartinský wrap I
Seznam surovin
Maso:
Zelí:
- zelí sterilované 500 gramů (červené)
- cibule 1 kus
- víno červené 50 mililitrů
- cukr třtinový (podle chuti)
- kmín 1 lžička
- máslo 1 lžíce
- sůl
Lokše:
- brambory 1 kilogram
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- sádlo (na omaštění)
- sůl
Postup přípravy
1. Připravte lokše: neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte a nechte pořádně vychladnout (klidně je uvařte i den předem). Zchladlé brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a osolte. K bramborám postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Z toho na pomoučněném vále vyválejte tenké placky a nasucho je opékejte na pánvi. Ještě horké je z obou stran dobře omastěte sádlem, odložte na talíř a zakryjte potravinářskou fólií.
2. Připravte zelí: v hrnci rozpalte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat. Zelí sceďte (lák si schovejte), pokrájejte a přidejte do hrnce. Pak přidejte kmín, víno a promíchejte. Obsah hrnce zalijte zelným lákem a případně trochou vody, aby bylo zelí takřka ponořené. Osolte, oslaďte podle chuti a vařte, dokud není zelí měkké a tekutina se zcela nevyvaří. Před použitím nechte zelí okapat na cedníku, aby z wrapu později nevytékala tekutina.
3. Dokončete wrapy: ze stehen oberte maso a natrhejte je na kousky. Z hrušek vyndejte jádřince a nakrájejte je na hranolky. Z tymiánu otrhejte lístky. Do středu lokše vložte zelí, pak maso, hrušky, tymián a zarolujte.
Poznámka k receptu
Tohle je něco pro milovníky klasiky: husa, lokše, zelí… Nic nechybí, jen je to všechno trochu jinak poskládáno.
Načítám komentáře...