Bleskové kachno–knedlo-zelo
Seznam surovin
- kachní maso 2 balení (prsa s kostí)
- pomeranče 2 kusy (menší)
- víno bílé 1 decilitr (sladké)
- med 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- rozmarýn 1 lžička (jemně nakrájený)
- koriandr 1 lžička (drcený)
- pepř 1 lžička (drcený)
- nové koření 1 špetka (mleté)
- sůl
Na přílohu:
- bramborové těsto 1 balení (v prášku)
- zelí červené 700 gramů (kysané)
- mandle 3 lžíce (jemně nasekané)
- zavařenina brusinková 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
V misce smícháme lžíci medu s rozmarýnem, koriandrem, drceným pepřem a novým kořením a vmícháme špetku kůry nastrouhané z pomeranče. Kachní prsa odřízneme od hrudní kosti, lehce na nich několika řezy prokrojíme kůži, potřeme je medovou směsí a necháme chvíli odležet. Pak maso zprudka opečeme na teflonové pánvi, nejprve ze strany s kůží a pak z druhé strany. Přeložíme je do pekáčku a pečeme asi 10 -15 minut při 160 °C (podle velikosti a požadovaného stupně propečení).
Šťávu z jednoho pomeranče svaříme s vínem, lžící medu a sójovou omáčkou asi na třetinu původního objemu. Z druhého pomeranče okrájíme kůru, nad miskou vykrájíme po obvodu ostrým nožem jednotlivé dílky a zachycenou šťávu přilijeme do omáčky.
Z bramborového těsta připraveného podle návodu na obalu utvoříme šišky o velikosti ukazováčku, uvaříme je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu a scedíme. Mandle upražíme na másle v pánvi dozlatova, přidáme bramborové šišky a necháme je prohřát. Zelí promícháme s marmeládou a prohřejeme v mikrovlnné troubě.
Upečená prsa vyjmeme na mísu, obložíme je dílky pomeranče a necháme na teplém místě 5 minut stát. Na talíře rozdělíme šišky s mandlemi, přidáme zelí a překrojená prsíčka a doplníme pomeranči a omáčkou, do které jsme na závěr zamíchali výpek z pekáčku.
Načítám komentáře...