Confit de canard
Seznam surovin
- kachní maso 4 kusy (stehna)
- sádlo 675 gramů (kachní, nebo husí)
- sůl mořská 30 gramů
- pepř černý 1 lžička (celý)
- bobkový list 2 kusy
- tymián 1 snítka
Postup přípravy
Kachní stehna rozložíme kůží dolů v jedné vrstvě do mísy nebo pekáčku. V misce smícháme sůl, rozdrcený pepř a rozlámané bobkové listy a touto směsí stehna posypeme. Zakryjeme je potravinovou fólií, zatížíme a necháme v chladničce 24 hodin odležet.
Z odleželých stehen slijeme tekutinu a oškrábeme z nich tupou stranou nože zbylou marinádu. V ohnivzdorné míse pomalu ohřejeme kachní nebo husí sádlo, vložíme do něj stehna kůží dolů (maso musí být v sádle ponořené) a přidáme tymián. Mísu se stehny vložíme do trouby vyhřáté na 150° C a pečeme nezakryté asi 90 minut. Pak snížíme teplotu na 140°C a pečeme další 2 - 2 a 1/2 hodiny, dokud není maso velmi měkké a sádlo pod kůží zcela rozpuštěné. Mísu vyjmeme z trouby a maso necháme nezakryté vychladnout.
Vychladlá stehna vyjmeme ze sádla, rozpuštěné sádlo přivedeme do varu a pak trochu sádla přecedíme do čisté keramické mísy a necháme v lednici ztuhnout. Rozložíme na něj stehna (maso se nesmí dotýkat stěn mísy), zalijeme je zbytkem přecezeného sádla, necháme vychladnout a uložíme v chladničce. Před podáváním ze stehen tupou stranou nože oškrábeme sádlo a ohřejeme je v troubě při 180°C. Podáváme je s pečenými brambory a zeleninovým salátem.
Poznámka k receptu
Confit se, spíše než jako hlavní jídlo, používá jako surovina. Například na dochucení eintopfu nebo do cassouletu.
Načítám komentáře...