Pečená kachna s jeřabinami a šalvějí
Seznam surovin
- kachna 1 kus
- jablka 1 kus (větší a sladké )
- cibule 1 kus
- pepř černý 1 lžička (drcený )
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- citronová kůra
- šalvěj 8 listů
- slanina anglická 8 plátků (tenký)
- jeřabiny 1 sklenice (kompotované, může být i hruškový či rybízový kompot)
- vývar
Postup přípravy
Oškubanou a vykuchanou kachnu omyjte, osušte, osolte a opepřete uvnitř i zvenku.
Jablka nakrájejte na čtvrtky, vykrojte jaderník a nakrájejte je na plátky. Zalijte je citronovou šťávou, přidejte k nim na kolečka nakrájenou cibuli, citronovou kůru, mírně osolte a opepřete. Směsí naplňte kachnu, otvor uzavřete špejlí nebo zašijte, kachnu obalte plátky slaniny a lístky šalvěje a ovažte je nití, aby nepadaly.
Kachnu položte do pekáčku a podlijte nepatrně vývarem (nebo vodou). Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, po 20 minutách teplotu snižte na 180°C a pečte doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou.
Upečenou kachnu obložte jeřabinovým nebo jiným kompotem a podávejte s různě upravenými bramborami.
Načítám komentáře...