Kachna na pomerančích
Seznam surovin
- kachna 1 kus
- pomeranče 1 kus
- cibule 1 kus
- celer 100 gramů (oloupaný)
- mrkev 1/2 kusu (oloupaná)
- vývar drůbeží 2 decilitry
- víno bílé 2,5 decilitru (suché)
- med 1 lžíce
- marmeláda 1 lžíce (pomerančová)
- pomerančová kůra 1 lžíce (nakrájená )
- koriandr 1 lžička (mletý)
- tymián 2 snítky
- pepř 1 lžička (čerstvě drcený)
- sůl
Na omáčku:
- cukr 80 gramů
- vývar drůbeží 1 decilitr
- šťáva pomerančová (z jednoho pomeranče)
- ocet vinný 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Kachnu očistíme, uvnitř ji osolíme, potřeme ji směsí medu, marmelády a pomerančové kůry a necháme v chladu alespoň hodinu odležet. Mezitím připravíme omáčku. V kastrůlku rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a připravíme světle hnědou jíšku. Přilijeme studený vývar, rozmícháme a za stálého míchání přivedeme k varu.
V druhém kastrůlku svaříme šťávu z pomeranče s cukrem a vinným octem na polovinu, zalijeme ji rozvařenou jíškou, přidáme špetku soli a necháme asi 20 minut provářet. Kachnu přeložíme do pekáčku, obložíme ji jemně nakrájeným celerem a mrkví, osminkami cibule a snítkami tymiánu, podlijeme vínem, okořeníme pepřem a koriandrem a pečeme pod poklicí asi 150 minut při 120 °C. Pak kachnu odklopíme, poklademe plátky z oloupaného pomeranče a dopečeme ji za průběžného přelévání vypečenou šťávou při 180 °C doměkka a dozlatova. Kachnu vyjmeme z pekáčku a uložíme v teple.
Do výpeku přilijeme provařenou omáčku, podle potřeby ji rozředíme vodou, necháme ji dobře odvařit a přecedíme přes jemné sítko. Kachnu položíme na servírovací mísu, obložíme plátky pomeranče, přelijeme omáčkou a podáváme s různě upravenými brambory.
Načítám komentáře...